Det ska inte se ut som NASA!

När jag nyligen besiktigade min Toyota Urban Cruiser, Urban för vänner, blev det ett glad besked – som vanligt.

Nu tänkte du kanske, Visst gick det bra, det är ju en Toyota! Och det har du rätt i.

Men, till skillnad från tidigare besiktningar blev det denna gången en anmärkning. Anmärkningar är inget som man behöver ordna med detsamma, men man bör nog åtgärda det till nästa besiktning om ett år. Mina anmärkningar blev:

  • glapp i kardanknut
  • spricka i fram fjäder

Självklart ska vi inte åka ett år till med dessa fel, de ska åtgärdas med detsamma!

Så, det handlades in nya fjädrar för framsida bilen, och jag letade efter en färsk kardanknut på nätet. I Toyota’s online reservdelskatalog, EPC, hittade jag kompletta axeln, men förutom bultar och muttrar fanns det inga delar till den. Hela axeln hade dock ett nummer så det skulle visst gå att beställa hem den i teori. När jag informerade efter en sådan axel ville Toyota verkstaden inte specificera priset närmare än ‘många tusenlappar’ – vilket lät dyrt, väldigt dyrt.

Det kan vara bra att veta att Urban, som vi kallar bilen nu, är en liten Toyota bil med fyrhjulsdrift.
För att åstadkomma detta finns den vanliga framhjulsdriften, och en bakaxel med differtial (eller diff), samt en axel som knyter ihop diffen med växellådan. Det ser lite ut som i bilden.

Brottsplatsen, kardanaxeln, är den långa axel som i bilden går från växellådan uppe till vänster mellan framhjulen till bakre diffen nere till höger mellan bakhjulen.

Oj då, vad nu? undrade jag. I andra länder finns finns fenomenet ‘a man in a shed’, men har vi det i Sverige? Inte vad jag vet.

Efter ett kortare googlande hittade jag en specialist på renovering av drivaxlar i Solna. Jag ringde företaget och fick besked att åka förbi för att visa upp axeln innan något prisbesked kunde lämnas. Så, bilen bockade upp i luften och axeln meckades ur och lastades i Acad för fraktning till Solna – visst är det bra att ha en liten lastbil!

Jag körde ut axeln till renoverings specialisten i Bromma. Axelns granskades och kommenterades av specialisten. Tillsammans var överens att just denna konstruktion var inte så lyckad, själva knuten var inte gjort för att byta ut, ty hela axeln i EPC. Toyota kunde ha ansträngt sig lite mer här kan man tycka. Reparation av drivknuten skulle dock gå fint sa specialisten och axeln lämnades kvar för att troligen kunna plockas upp igen efter sådär en vecka.

Drygt en vecka senare kvitterade jag ut den nu renoverade axeln. Det var en fin reparation och den kommer säker hålla lika länge som original axeln, möjligen även längre.

Vid det första besöket hade jag redan vara förtjust i renoverings specialistens verkstad, se bild.

Inkommande varor läggs på bordet till vänster för inspektion och prisförslag. Färdiga varor står fint i rad mot kontoret till höger, klar för avhämtning. Det är ordning och reda som gäller här inne! Enligt hans egen uppgift jobbar det två gubbar där. Som ni ser liknar interiören det som var vanligt i alla verkstäder för 50 år sedan och det kanske har gått några år sedan senaste målning av väggar och tak.

Notera att specialisten var i min ålder, så jag anser det är ok att använda hederstitel gubbe här.

Jag passade på prata lite med gubben och lämnade ett välmenad komplimang för verkstadens interiör design. Verkstaden ser ut som jag minns från min första åren som bilmeck i det tidiga 80-talet. Verkstäder ser numera inte längre ut sådär. Istället ska man kunna äta från golvet, allt ska vara fin målad och inga verktyg eller maskiner ska kunna ses av kunderna. Helst ska man inte ha någon kund allts i verkstaden. Istället ske de tas om hand av  service specialister – eller vad de nu heter.

Jo, fick jag som svar, Vi fokuserar på arbetet här, och inte att det ser ut som NASA.

Detta borde kanske vara något som fler verkstäder kan ta till sig, rama in fint, och hänga det upp synligt för kunderna i verkstaden:

Här fokuserar vi på arbetet,
och inte att det ska se ut som NASA.
Välkommen åter.

Gubben anade att originaldelen från Toyota lagret skulle gå på dryga 26 tusenlappar. Reparationen var inte billig, men det var väldigt många tusenlappar minder än en ny axel. Nu ska axeln bara mecka in i Urban igen. Efter det kvarstår fram fjäderna.

Kortfattad hade jag hittad den svenska varianten av ‘A man in a shed’ och fick saken reparerad istället för bara att köpa nya delar. Det är lysande hur man gjorde förr i tiden! Och jag är glad att det finns kvar lite av det även i Sverige.

Reparationen:

Orsaken till felet:
Bilen hade gått 220k km när glappet upptäcktes. Om det är för tidigt vet jag inte. Men det var bakre knuten som glappade och såg rostig ut, medan främre knuten var båda hel och rent. Främre knuten får skydd av motorn och växlelådan, vilket förklarar att den var rent och i bra skick. Den bakre sitter öppet och fånger upp allt skräp som kanstas upp från vägen, inklusive saltat snö och slask. I grunden är denna konstruktion detsamma som de flesta 4WD bilar.

Reparationen:
En reparation av detta slaget för just min axel består troligtvis av följande moment:

  • Kardankorset:
    • Slipa bort ‘låset’ som höll gamla kopplingen på plats
    • Selektera lämplig kardankors att montera i axeln
    • Anpassa axeln efter det nya korset
    • Montera ihop axlen och korset
    • Fixera korset med svetsning
  • Mellan koppling i kardanaxeln:
    • Fylla CVT koppling med lämplig hypoid fett
    • Montera CVT damask
  • Kardanaxeln:
    • Balansera hela axeln

Alternativet:
Om axeln hade varit konstruerat med mer hänsyn till framtida underhåll hade jag själv kunna byta ut korset som brukar kosta mellan 150 och 1000 kronor.

Utrymme till förbättring:
Det är tydligt att Toyota har använt en billigare metod att konstruera axeln, ‘cutting corners’ som det heter. Detta är något som jag inte är van med med deras bilar. Det som Toyota kunde ha bidragit med skulle varit möjligheten till smörjning av båda knutar och mellan lagret. Det finns på många drivaxlar men inte på Urban’s. Jag vet inte hur konstruktionen på nyare versioner av Urbans ser ut, men anar att det inte avviker från min Urban. Det skulle även vara bra om det gick att byta en knutkors på enkelt sätt.
Notera gärna att den ny renoverade axeln nu har fått möjlighet till smörjning!

Reservdels katalogen:

Alla bultar och muttrar finns till salu, och sedan en hel drivaxel. Inga separata knutar. Skärpning Toyota!

Tid:
Jag vet inte vilken (flat rate) tid som hanteras i Toyota’s auktoriserade verkstäder, men det tog mig 2.5 timmar att få ut axeln, och sedan drygt en timme att montera den igen. Notera att jobbet gjordes hemma med bilen på bockar och klossar. Man kan nog anta att det går snabbare när bilen står på en lyft.

Drivaxel renoverings firma:

Denna etikett sitter tyvärr på drivaxeln så den kommer nog inte att ses av många.

Paul, 2024-03

 


Ever considered reading my books?