Podcast “De verdwenen SS’er”

Toen ik in 2020 begon te schrijven aan wat een jaar later als mijn eerste boek ‘Nuremberg’ gepubliceerd zou worden, leek de hoeveelheid informatie en publiciteit over SS’ers die hun straf ontliepen summier. Hoe verging het hen, waar ontspoorde de juridiek?

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik een week geleden bij toeval tegen een krantenartikel over een recent verschenen podcast aanliep. Het artikel noemde de titel van de podcast, ‘De verdwenen SS’er’. De krant in kwestie was het Dagblad Kennemerland.

De podcast bestaat uit zeven delen, waar elk deel een en nieuw facet van de speurtocht laat zien. Ik zal niet teveel vertellen want de bedoeling is zelf te luisteren naar deze uiterst interessante podcast.  Het onderwerp van de speurtocht is Walter Heinrich, een SS officier die tijdens de duitse bezetting van Nederland het beruchte kamp Amersfoort runde. De speurders zijn podcastmaker Jordy Hubers en Floris van Dijk, Hoofd Onderzoek bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Heinrich verdween in de laatste maanden van de oorlog van zijn standplaats om daarna nooit meer gezien te worden. Althans, niet in Nederland of Duitsland. Werd hij gevangen genomen? Wist hij onder valse naam te ontsnappen? Werd hij gedood of wellicht vermoord?

Na bijna 80 jaar kan je eigenlijk niet meer rekenen op getuigen, laat staan ooggetuigen. Het wordt een zoektocht door archieven, tips vanuit Nederland, Duitsland en zelfs Zuid Amerika. De speurtocht  van Jordy en Floris ontwikkelt zich een echte internationale thriller voor de luisteraar. De bruikbare informatie is minimaal, maar elke keer lijkt hen van onverwachte kant weer een nieuwe grashalm te worden aangereikt. Ze zijn creatief, kritisch, en gedreven in hun zoektocht. Hun gedrevenheid wordt gedemonstreerd door met in eerste instantie minimale beschibare informatie toch resultaten waardig een documentaire podcast te produceren. Ze graven niet alleen, ze graven ook door!

Luisteren:
De podcast is te beluisteren via Google, Spotify en Apple, volg benedenstaande link. Neem graag de tijd om te luisteren, het is mijns inziens een echte aanrader! En bezoek na afloop Nationaal Monument Kamp Amerfoort.

De makers:
Jordy Hubers houdt zich volgens zijn LinkedIn gegevens al geruime tijd prefessioneel bezig met het maken van podcasts. Hij is een journalist met ervaring in het maken van documentaires.
Floris van Dijk is ‘Head historic research and museum collection’ bij het ‘Nationaal Monument Kamp Amersfoort’. Een historicus en researcher.
Als team beschikken ze over de optimale eigenschappen en vaardigheden voor een dergelijke spertocht: journalistieke en onderzoeks technische kwaliteiten. Beiden hebben bovendien eerder werk gepubliceerd. Wat mij betreft is het wachten op een boek onder dezelfde titel als de podcast.

Parallellen met Nuremberg:
Nu begeef ik mij natuurlijk op uiterst glad ijs. In mijn boek Nuremberg onderneemt de fictieve hoofdpersoon Jutta, een journaliste en historicus, een zoektocht naar SS’ers die allen hun straf ontsprongen na afloop van de oorlog. Mijn verhaal is uiteraard slechts fictie, maar ik herken de gedrevenheid van Floris en Jordy in mijn Jutta zoals ik haar beschreef. Als Floris en Jordy, beschikt ook Jutta over forse dosis doorzettings vermogen, historische kennis, journalistieke ervaring, hulp en kontakten, en hier en daar onderweg een grashalmpje. Tot mijn genoegen zie ik parallellen tussen beide speutochten, de werkelijke van Jordy en Floris en de verzonnen van Jutta. Maar waar ik de zoektocht met de pen kon sturen, waren Jordy en Floris gedwongen de harde feiten te volgen, voorwaar een prestatie van formaat.

 

Paul, 2022-12

Links: