Kvarts miljon pannan

Du: En kvarts miljon, för en panna?

Jag: Jo, det kanske låter lite väl dyrt, vilket det ju är. En sådan summa är så pass stor att man tänker efter många gånger innan man köper. Det gjorde vi i alla fall, men köpesumman vara inte en kvarts miljon, den var mindre än hälften, lite över hundra tusen alltså.

Du: Varifrån kommer kvarts miljonen då?

Jag: Det här är sagan om pannan, installatören och försäkringen.

Det var många år sedan och vi bestämde oss för att byta ut den direkt el-panna via hade i huset sedan det byggdes slutet at nittio-talet. Vi gjorde bort oss med sådär tjugo-tusen kWh per år, och enkelt räknad, lika många kronor varje år. Elen är kanske inte dyrt, men använder man tillräckligt mycket så blir det en stor summa i alla fall, många bäckor små.

Den panna vi valde kom från ett stort svensk värmepanna bolag, IVT, ni kanske hört talas om de. Vi satsade på en luft-vatten värmepump som skulle i stora slantar halvera våra el-kostnader. Monteringen av anläggningen skulle utföras av IVT’s partner Ecoklimat AB från Enköping, det var de vi köpte pannan av.

Monteringen gick som det gick, det kom en minubuss med en elektriker som inte kunde svenska, och en installatör som inte hade jobbat med denna panna förut. Så det tog längre tid än den utlovade dagen och en el del strul att få saker och ting att fungera enligt offert. När de väl var klart några dagar senare och pannan skapade värme från ingenting var vi ganska nöjda trots att vi precis hade betalad fakturan på lite över 100 tusen-lappar. Det var Januari, kallt som attans men pannan snurrade fint, huset var varmt och nästa el-fakturan visade att det gick bra för oss. Och med en garanti på inte mindre än 10 år skulle vi ha det säkert occh bra och spara många slantar på köpet!

December samma år, alltså inom ett år, tog vi friheten att bjuda oss och barnen på en vecka i solen. Det var varmt och fint i medelhavet, tackar som frågar, solen visade sig hela tiden och på sådan kort avstånd mellan jordklotet och solen kändes det mycket varmare än hemma. Tills vi kom hem, det var då eländet började.

Vi kom hem efter semestern, öppnade dörren och konstaterade direkt att det var ganska kallt i huset. Det fanns minst 30 cm snö och vi hade minus grader. Dock skulle det inte vara så pass kallt i huset, vi hade ju pannan! Vi tog av skorna och kände även på golvet att golvvärme inte verkade vara påslagen. En snabb koll i tvättrummet, där pannan bor, bekräftade oron: pannan var avslagen och allt som håller vatten i huset var frusen, ledningar, vattenkokare i köket, toastolarna, duschen, vatten kranar i toa, bad och köket, allt! Många saker till och med sönderfrusna, vilket är den kostsamaste varianten.

Ute hade vi minus sju, och det stämde ganska precis med temperaturen inomhus som även den var minus sju. Såhär kan man minsann inte bo med familj med små barn och hund, så vi började ringa runt. Familjen satt i bilen än så länge då det vara det varmaste punkten på våran fastighet.

Jag ringde jouren på Ecoklimat, de lovade inget men, tack vara att jag möjligen svor förfärligt och lät väldigt upprört annars, de skulle försöka komma över och titta på katastrofen redan ikväll. Under tiden skulle de se om det gick att ordna bostad åt oss. Bra vad! Fast de återkom snart med att vi skulle gå till något hotell i Uppsala, fast hunden fick inte vara där och barnen skulle till skolan nästa dag – inte sådär riktigt praktisk.

Jag tackade snällt för det taskiga ‘erbjudande’ och börjaderinga själv. Första samtalet gick till Särsta Värdshuset i Knivsta där jag direkt fick tag på  ägare Göran. Jag förklarade att vi var i akut behov av bostad, med kortast möjliga varsel – typ nu, med detsamma. Inget problem, sa Göran, åk hit, då ordnar vi boende åt er. Det visade sig att vi skulle behöva bo där i två veckor innan det gick att bo i det sönder frusna huset igen. Efter någon dag blev det klart för mig att Värdshuset egentligen hade stängd över Jul, så Göran öppande upp stället bara åt oss! Kudos!

Nästa dag började jag ringa runt igen. Enligt Ecoklimat behövde jag bara ringa hemförsäkringen, de skulle ordna med allt det praktiska. Vår försäkring då, men inte längre, var Moderna Försäkringar från Västkusten. De bidrog inte med något av det praktiska allts, det skulle man få göra själv, Moderna bara betalade ut – och de var dåliga på det kan jag tillägga. Jag vara bara förvänad att jag hade en panna som hade färre än 12 månader på nacken, gick sönder big-time, hade 11 års garanti kvar och jag behövde ringa min försäkring!

Enligt Moderna behövde jag en rör- och saneringsfirma för att fixa alla ledningar som hade gått sönder och som även kunde sanera huset – när det värmdes upp med fläktar började ju allt vatten rinna ut från trasiga ledningar och det skulle ju saneras. En firma i Uppsala svarade snarast på telefonen och fick jobbet. De var framme inom en timme och började tina upp huset med värme-fläktar.

Under tiden kom Ecoklimat och började mecka med pannan. Eftersom allt fortfarande var frusen först dagen, lovade de komma tillbaka så snart vattnet hade blivit flyttande igen inomhus. Det gjorde de och de fick utan problem igång pannan igen.

Ska berätta lite om pannan nu: det var då IVT’s modernaste luft-vatten värmepump, med 3-fas, och koppling till internet och en app. Den hade en inbygd dator som ska hålla reda på allt som händer, generera statistiken och lite till. Riktig bra skulle man tro!

Det visade sig snart att datorn fick sin el från ett av de tre faserna. Oturen var att den fas som hade dött var den som var kopplad till datorn, det i sin tur betydde att datorn kunde inte berätta något om varför pannan gick ner. Den avancerade designen av pannan och datorn inkluderade inte en 10-kronors batteri som gör att datorn kan spara felen medan och efter pannan dör, hur svår kan det vara – lite miss av IVT kan man tycka. Det som kunde ses i datorn var datum och tid den dog, vilket sammanträffade med den första riktig kalla dagen under vår utlandssemester.

Jag glömde nog att berätta att när vi kom in det kalla huset, att vi kollade proppskåpet för att se varför pannan inte fungerade. Den visade att en av de tre propparna, en propp för varje fas, för pannan hade slagit av. Pannan kunde trots allt design, inte fungera med mindre än samtliga tre faserna, så den stängde av sig själv. men varför gick proppen då? Det kunde inte datorn berätta för oss, den hade ju gått ner!

Ecoklimat fixade pannan och tackade för sig, problemet var löst och pannan funkade hur bra som helt. Bra service va? Nä, det tycker jag nog inte. Vi satt ju fortfarande med ett trasig hus. Men det var inte Ecoklimat’s problem, de bara skulle fixa pannan – hej då!

Under det kommande året stängde pannan av sig själv fyra gånger till. Varje gång var det bara att slå på proppen och starta pannan igen, så forsatte den som vanligt. Som tur var vi hemma alla dessa gånger, fast det var inte tur, vi vågade inte lämna huset ensam när det var kallt helt enkelt.

Ekoklimat fick åka ut till oss varje gång, (garanti kommer du ihåg?) och kolla vad som var orsaken. Fjärde gången hittade de till slut felet. Pannan klarade av jobba mot minusgrader, men och datorn tyckte den behövde lite extra drag så kopplade in den värme-element som satt i pannan. Det funkade på tre-fas coh skulle värma upp pannans innehåll så att värmepumpen kunde ta över igen. Riktigt avancerat! Det visade sig nu att ett av dessa värme-element satt kopplad till ‘fel’ fas, vilket orsakade att den fasen överbelastades när värme-elementen slogs på, och proppen löst ut. Riktigt enkelt alltså, bara man hittar det först.

Teknikern som hittade det var riktig glad och visade felet. Fats han var nog inte halv så glad som jag! Felet hade i alla fall inte orsakats av Ecoklimat, de hade bara installerat en förmonterat panna. Nej, det var nog IVT fabriken som det var fel på, under slutmontering av kompoinenterna i vår panna hade värme’elementet kopplad felaktig och allt Q & A de eventuellt utför innan de släpper en ny panna till en kund, hade inte upptäckt felet.

Du: Men kvarts miljonen då? Vad var det med den?

Jag: Jo, Ecoklimat skickade inte en faktura, de bara fixade pannan och lämnade allt jobb åt rör och sanerings firman från uppsala. Totala kostnader på denna övning var rör och saneringsfirma och boende kostnaderna, båda skulle deklareras till min hemförsäkring, Moderna Försäkringar.

Moderna Försäkringar ville först inte betala våra boende kostnader. Jag lyckades övertala de att dessa kostander inte gick att undvika och måste täckas av försäkringen. Det gjorde det till slut. Sedan kom rör och saneringsfirma. Där hade Moderna Försäkringar synpunkten att det fanns skäl för åldersavdrag. Ledningarna som hade frysit sönder hade ju redan suttit i huset för 15 år, och då tillämpades åldersavdrag.

När allt var klart, hade vi får fakturor med ett totavärde på runt 150.000 kr, ja, hundra femtio tusen kronor skriver jag. Därav tyckte Moderna Försäkringar betala 50.000 kr, resten var åldersavdrag och andra kostanders som inte täcks av min hemförsäkring eller 10-års garanti.

Dumma jag som hade en ny panna under garanti och en hemförsäkring och trodde det hela skulle inte kosta mig en öre – FEL!

Det roliga var att Moderna Försäkringar inte ville hjälpa eller betala juridiska kostnader, det ingick inte sa de. De lovade först dagen att de skulle hjälpa mig med det och att det skulle ordna sig. När jag hade definitiv besked att det var jag som skulle bata kalaset och inte Moderna Försäkringar eller Ecoklimat eller IVT, hade det gått ett år, och därmed inte längre möjlig att anmälla till Almänna Reklamations Nämden ARN…

I skrivande stund har jag ett år kvar på min garanti på IVT pannan. Hoppas den klarar sig…

Rör och sanerings firman lyckades tyvärr inte lokalisera den läckan i golvvärme systemet, det var ett plast/PEX rör i golvvärmes slingan i vardagsrummet som hade frysit sönder. De kunde bara konstatera att den fanns i vardagsrummet, närmare än så skulle enligt de och två andra rörfirmor jag ringde, kosta från 40.000 och uppåt att undersöka. In undersökningen ingick att riva upp parkettgolvet och sedan börja bila bort betongen för att se vart läckan fanns. En god vän och jag lyckades lokalisera läckan inom ett 15cm omkrets, riva bara en små del av golvet och bila upp bara där och reparera PEX röret. Kostnader för denna aktivitet gick upp til 1250 kr och vio klarade det under dagen.

Leave a Reply