Zebra stigen

Igen en konstig titel kanske, men låt mig förklara.

Varje dag på väg till mitt jobb behöver jag korsa olika gator i pendelbyn där jag parkerar bilen samt i staden där mitt jobb har kontoret. På vissa gator behöver man bara kolla trafiken själv innan man korsar medan man har försett andra med trafikljus för trafiken och för övergångsstället. Vid den med trafikljus försedda varianten finns två olika sorter: utan knapp och med knapp. Det är den sista varianten som jag inte kan sluta förvåna mig över.

Det med knappen är i principen ganska enkelt; trycka på knappen när man kommer fram till den, vänta på en dator som ordnar att alla ljus för trafiken blir rött för att sedan korsa gatan när ditt blir grönt – hur enkelt kan det vara? Om nu alla gör som det var tänkt så funkar detta nog ganska bra. Men, som vanligt, gör inte alla som det var tänkt och då kan det bli spännande.

När man väl står vid knappen kan man titta runt lite för att se hur det ser ut i trafiken. De flesta gör just detta efter de har tryckt på knappen. Sedan inväntar man det gröna ljuset och korsar. Har man gjort det några gånger så kanske man får lite känsla för trafiken och hur ljusen fungerar. Anser man sig ha koll så finns det sådana som överväger anpassa korsa gatan efter trafiken istället för det gröna ljuset. Och det är här det blir lite mera spännande, man har ju tryckt på knappen och går mott röd ljus i alla fall.

Nu kommer jag att byta plats, jag måste ju först köra till pendelparkeringen där jag lämnar min bil. På väg dit kommer jag över samma korsning som jag ett fåtal minuter senare korsar till fots. Som bilist är denna typ av korsningen mycket enkelt och ingen fantasi eller egna initiativ behövs – man ställer sig fram vid det röda ljuset och korsar så snart det blir grönt. Under tiden håller man koll på övriga trafiken som man brukar men i grund och botten inväntar man grönt ljus innan man fortsätter köra. Rött: stanna, grönt: åka, hur enkelt kan det vara?

Fast, om det nu blir så att en del av trafikanterna börjar bli kreativa och ordna sina egna regler så är det kanske inte lika enkelt – ty min påpekande att ha koll på övriga trafiken när man sitter i sin bil, rött eller grönt ljus.

Att man som fotgängare trycker på knappen och väntar på grön gubbe är förstås helt ok. Att man kommer fram till knappen och först kollar trafiken för att se om det går bra att gå över är inte det som lagstiftaren tänkte på men i alla fall jag kan förstå. Det som jag har svårast för är medlemmar ur tryck-å-gå ligan; trycka på knappen, kolla trafiken och gå över. Detta gör att en liten stund senare hela trafiken står stilla vid rött ljus medan det blir grönt ljus på övergångsstället fast det är ingen där.

Men hur var det nu med Zebra stigen undrar ni? Jo, i landet jag föddes i och växte upp heter övergångsställen efter djuret med samma färger som på gatan, svart och vitt, en zebra alltså.

Leave a Reply