SAS, piloterna och flygresenärerna

2022-07:

Efter en vecka av förhandlingarna mellan SAS och piloternas fackförbund, lägger piloterna ner arbetet för att övergå i strejk. Ultimatumet från piloternas sida var satt till klockan 12 på måndag, och trots att det rapporterades i nyhets media att partierna hade kommit nära en överenskommelse, så lyckades man inte fram till klockan 12. Resultatet var att klocka 12:01 så var strejken verklighet. Inga SAS flygplan lyftes efter det och tusentals resenärer antingen kom inte iväg, inte tillbaks eller fick kliva ut flygplanet de precis hade hunnit boarda.

Konfliktet:

När Corona drog igång på riktigt år 2020 kollapsade hela flyggbranchen. Turist flyggningen gick från full fart till absolut stopp. Detta orsakade stora problem hos flyggbolagen som redan under vanlig drift har stora kostnader, inte bara i löner för piloter, cabin personal och mark personal, men även i flygplan som står på marken och kostar men inte känner några pengar.

Myndigheter av många länder försökte hjälpa bolag med bidra för att överbrygga den svåra perioden, detta gällde öven Sverige. SAS och piloterna kom överens att en del av personalen skulle sägas upp  men med löfte om att återanställas när Corona krisen skulle vara över.

När flygget kom igång igen andra hälften 2021, började även SAS anställa piloterna igen. Dock gjorde de det i ett nytt dotterbolag som erbjöd inte allts samma anställningsvillkor som de hade när de blev uppsagt av SAS något år tidigare. SAS även anställda andra piloter än de som hade sagts upp året innan, vilket resulterade i att de som hade blivit uppsagt inte kunde eller fick återvända i SAS’ tjänst. Det var denna orättvisa som piloterna nu försökte rätta och till slut gick i strejk om.

SAS:

När strejken började, gick lygbolagets CEO. Anko van der Werff, ut med att kundernas bästa  skulle prioriteras. Nästan en vecka in i strejket kan det konstateras att detta klart inte är fallet. Kunderna har stora problem att få tillbaka sine pengar medan SAS hävdar att det fortfarande går bra att boka nya resor – trots det pågående strejket. Dessutom befiner många resenärer sig utomlands på semesterort utan möjlighet att kunna flygga hem.

Samma dag som strejken inleddes visade det sig att SAS hade begärt en så kallad ‘Article 11′ konkursskydd i USA. Det kan man kanske förstår, men det visade sig även att skyddet redan hade ordnad flera dagar inna strejket började. Anledningen att använda USA’s lagstiftning för konkursskydd var nog att säkerställa SAS’ flygplansflotta.

Efter Corona:

Med flygbranchen fullt tillbaka nu, försökte piloterna övertyga SAS att hålla sig till det avtalet man teckande när man sa upp piloter vid start at Corona året innan. Det fanns ett avtal kring det men SAS valde att hantera det kreativt genom att minska antalet piloter i direkt SAS tjänst till förmån av utöka antalet piloterna med sämre arbetsvilkor i dotterbolag. 

Konstruktionen i sig är inget nytt och just flygbranchen har många ‘kreativa’ lösningar. Piloterna som ‘jobbade för’ lågpris bolag som Ryan Air fick under ett tag betala för att få göra flygtimmar hos Ryan Air. De fick starta sitt eget bolag för att göra det för de var inte i Ryan Air’s tjänst. Konstruktionen med dotterbolg som SAS nu höll på genomföra, finns hos flera andra flygbolag.

Piloterna:

Att piloterna började strejka var inte helt oväntat. Och när man läser att SAS och piloterna inte kom fram till någon lösning, så var det rimligt att göra det man hade sagt man skulle göra: strejk. Det man kan undra över är tajmingen av det hela. I en tid där precis semesterflygnningen börjar ta fart igen så vet man ju att en eventuell strejk kommer att ställa till det, vilket blir verklighet om man värklig börjar strejka.

Dotterbolagen:

Märklig nog gick inte nämnda dotterbolag i strejk, det vara bara piloterna i direkt SAS tjänst som gjorde det. Jag kan nog tycka det var märkligt men det betydde räddningen av deras semester för de kunder som råkade flyga med piloterna från dotterbolagen.

Mina slutsatser:

  • SAS bör hålla sig till avtal. Funderar man göra om strukturen av bolaget, och vem som är anställd vart så kan man göra det under ordnade förhållanden istället för att missbruka Corona avtalet för det. Med tanke på högsäsong borde man ha agerat tidigare för att inte ställa till det för deras kunderna.
  • Piloterna har haft månader på sig att agera. Att gå i strejk just under högsäsongen vittnar om dålig omdöme och timing.
  • Båda partier visade total bristande begrepp för de som håller deras bolga och jobb i luften: Kunderna.
  • Med hänsyn till SAS’ CEO Van der Werff’s tidigare karriär kan man anta att regeln ‘Billigare är bättre’ numera råder i SAS styrelse. Jag har inte skrivit om det tidigare men kommer att göra det inom kort.