De ecologie der Internet bestellingen

Toegegeven, lastige titel. Laat me proberen het iets duidelijker te maken.

Een typische bestelling van waren via het internet verloopt ongeveer zo:

 • Er moet iets gekocht worden!
 • Vergelijk prijzen van verschillende leveranciers
 • Constateer dat een leverancier gebaseerd in het verre oosten verreweg de beste prestatie voor geld biedt
 • Bestel bij uw favoriete verre-oostelijke leverancier
 • Betaling van digitale gelden aan de leverancier of zijn/haar tussenpartij van keuze
 • …nu wachten we…
 • …wacht…
 • …wacht nog iets langer…
 • Een bestelautootje van onduidelijke soort en kleur rijdt voor
 • De chauffeur/euze stapt uit, hij/zij heeft een pakje in zijn/haar hand en nadert de voordeur
 • Rrrrriiiinggggg…. (de bel gaat)
 • Uitwisseling van aardigheden geschiedt, en onleesbare handtekeningen worden verstrekt op een electronisch apparaat dat hier duidelijk niet voor geschikt is.
 • De deur gaat dicht, de chauffeur verdwijnt naar het volgende adres, binnen wordt het nieuw verworven goed uitgepakt en bewonderd.
 • Klaar! (…maar is dat wel zo?)

Alles uit deze bovenstaande lijst komt u wellicht bekend voor. Het ziet er wel ok uit zou je in eerste instantie zeggen. Denk nu de situatie waarin niet een maar N pakjes besteld worden, allen uit het verre oosten en van verschillende leveranciers. (hierbij geldt dat N groter is dan één)

Het nieuwe lijstje ziet er in grote lijnen identiek uit, doch met uitzondering van alles tussen ‘Een bestelautootje…’ en ‘Klaar!’ Juist dat gedeelte, de faktische levering van het bestelde aan uw deur, geschiedt nu niet een keer maar elke keer voor elke bestelling.

Na de tweede bestelauto met bijbehorende chauffeur/euze met bijbehorende activiteiten volgens het eerder geschetste scenario zou ik me afvragen of het werkelijk een goed idee was om dat hebbedingetje van vijf euries, plus drie euries verzendkosten, door de favoriete verre-oostelijke leverancier te laten opsturen. Toegegeven, bij de lokale Axtion winkel of een van de andere lokale winkels betaal je meer!

Een spontaan bij me opkomende vraag is nu: wanneer werden dingen beter naarmate ze goedkoper werden? Ik hoop dat u als lezer me het antwoord op deze vraag laat weten.

Buiten de prijs vroeg ik me bij de tweede leverantie af in hoeverre het ‘oke’ zou zijn om een bestelautootje ‘s-morgens tot de nok toe te laten vullen met pakjes groot en klein en op pad te sturen med een chauffeur/euze teneinde elk pakketje te doen afleveren bij het juiste adres. Hierbij geldt uiteraard dat er geen twee pakjes aan hetzelfde adres geleverd worden die dag. Bij meerdere bestellingen zal blijken dat deze of op verschillende dagen worden geleverd, of worden vervoerd door verschillende bestelautootjes van met elkaar om de laagste prijs concurrerende firmas.

Als het to zover voor u als lezer ‘oke’ zou in, vraag ik me af of u daarbij de milieu aspecten meegerekend heeft, de milieu afdruk van al dit onnodige gerij met bestelautootjes van verschillende bedrijven. Kan het werkelijk milieu technisch een goed idee zijn om verschillende bedrijven met elk meerdere autootjes en chauffeurs/euzes, elk minstens vijf dagen per week de hele dag in de rondte te laten rijden om de inhoud van goedkope rommel binnen hun regio aan de man te brengen?

Zelf hou ik me graag bij datgene dat ik in de winkel zelf kan zien en daarna kopen. Als er al iets via het internet gekocht moet worden, dan graag van een firma in het land waar ik woon, en dan nog het liefst via een firma die net als ik belasting betaald en mensen in dienst heeft die de mogelijkheid hebben te werken voor een reëel loon.

Met deze overigens zelfopgelegde criteria vallen het verre oosten, maar ook dichterbij winkels als amazon direct af. De eerste zult u nu begrijpen zijn me te ver weg, de tweede blinken mijns inziens niet uit door hun kwalitatieve assortiment, maar meer door het niet betalen van belastingen in de landen waar ze actief zijn.

Ojojojoj! Hoe zit dat?

Trouwe lezers zullen inmiddels opgemerkt hebben dat mijn boek te koop is bij juist dat bedrijf dat ik hierboven beschuldig van belastingontduiking. Klopt! De motivering is als volgt:

 • Ik ben degene die uiteindelijk belasting zal betalen over de eventuele verkopen.
 • Het platform voor het ebook is Kindle, onderdeel van Amazon. Dit is bij mijn weten het grootste platform voor de verkoop van boeken. Weinig keuze dus…

Leave a Reply